Ukratko o nama

Osnivač Ustanove je Grad Zagreb.

Ustanova „Dobri dom“ Grada Zagreba u okviru svoje nadležnosti pruža sljedeće vrste pomoći socijalne skrbi građanima u socijalno zaštitnoj potrebi:

 • prehrana u pučkim blagovaonicama (svakodnevno od 11.00 do 13.30 sati vikendom, blagdanima, državnim praznicima…)
 • PJ „Pučka blagovaonica Branimirova, Kneza Branimira 35
 • PJ „Pučka blagovaonica Cerska“, Cerska 3
 • PJ „Pučka blagovaonica Alfirevićeva“, F. Alfirevića 6
 • PJ „Termički blok – blagovaonica Kosnica“ (priprema obroka), Kosnica - Domovinska ul. 10
 • dostava toplog obroka u kuću za starije i nemoćne građane (PJ „Vozni park“, F. Alfirevića 6, svakodnevno-vikendom, blagdanima, državnim praznicima…)
 • pomoć u mliječnoj hrani za djecu od 0-12 mj. (F. Alfirevića 6, 1x na mjesec, količine dostatne za 30 dana),
 • pomoć u obiteljskim paketima (Zagrebački velesajam, 1 x na mjesec)


Priprema obroka za potrebe pučkih blagovaonica odvija se u Poslovnoj jedinici „Termički blok Kosnica“. Gotovi obroci potom se prevoze u pučke blagovaonice u kojima se dijele sugrađanima u potrebi. Preporučeno je nošenje zaštitnih maski za lice i dezinfekcija ruku, te fizička distanca.

Stvaranje i njegovanje autentičnosti organizacije podrazumijeva iznaći način kako se suočiti s izazovom koji donosi raznolikost a ostati vjeran sebi – autentičan, te biti prihvaćen, imati utjecaj u društvu za dobrobiti najugroženijih i najrizičniji skupina i djelovati za opće dobro.

Od samog početka rada Ustanove, unazad gotovo 20 godina (2004.), brojke govore jednim dijelom upravo o toj autentičnosti naše Ustanove koja i obvezuje: 30 milijuna obroka podijeljeno je u pučkim blagovaonicama; 2,7 milijuna obroka dostavljeno je u domove starijih i nemoćnih građana u socijalno zaštitnoj potrebi; 310 000 prehrambenih paketa podijeljeno je obiteljima u Programu pomoći u obiteljskim paketima; 68 000 paketa mliječne hrane podijeljeno je obiteljima s djecom u starosti od 0-12 mjeseci.

Ustanova je od osnutka djelovala u provedbi aktivnosti od javnog značaja za zajednicu pripremajući gotovo 515 000 (Park Maksimir, 1.5./410 tisuća obroka i podjela bakalara na Trgu Bana Jelačića/35 000 obroka).

Više od 170 000 obroka podijeljeno je tijekom pandemije COVID-19 i potresa interventnim službama i zdravstvenim ustanova koje su uključene u javno zdravstvene aktivnosti s ciljem sprječavanja zaraze SARS CoV-2 virusom.

Jelovnici za potrebe Ustanove planiraju se 14 dana unaprijed. Namirnice koje se koriste za svakodnevnu pripremu obroka moraju svojom kvalitetom odgovarati važećim zakonskim propisima i pravilnicima o kvaliteti robe i namirnica u prometu te moraju biti ispravno deklarirane. Zdravstvena kontrola namirnica, vode za piće i otpadnih voda, kao i prosuđivanje mikrobiološke čistoće u objektima za proizvodnju i promet namirnica odvija se periodički tijekom cijele godine od strane ovlaštenih institucija.

Pravo na navedene vrste pomoći socijalne skrbi korisnici ostvaruju u Gradskom uredu za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom putem uputnice/uvjerenja od strane nadležnog Centra za socijalnu skrb Zagreb kao osobe u socijalno zaštitnoj potrebi i temeljem uvida u njihov socijalni status. Listu korisnika pojedinog prava utvrđuje Gradski ured za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom, te isti izdaje SOCIJALNU ISKAZNICU kojom korisnik ostvaruje pojedino pravo. Revizija prava na iste vrši se dva puta godišnje od strane stručnih službi Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom.

Ustanova u okviru svoje djelatnosti priprema svoje obroke za sljedeće ustanove/organizacije koje proizlaze iz sektora socijalne skrbi Grada Zagreba i šire, odnosno za korisnike istih:

 • „Dom za žrtve obiteljskog nasilja Duga- Zagreb“,
 • „Centar za pružanje usluga u zajednici Novi Jelkovec“
 • „Mali dom – Zagreb, Dnevni centar za rehabilitaciju djece i mladeži“.
 • Prihvatilište za beskućnike Gradskog društva Crvenog križa Grada Zagreba, Kosnica

U izvanrednim okolnosti prouzrokovanim pandemijom COVID-19 i posljedicom potresa, Ustanova je unazad dvije i pol godine pravovremeno, odlučno i stručno postupala od samog početka iste te je opskrba dostatnom količinom zaštitnih sredstava za odgovarajuću sigurnosnu opremljenost sustava i samim time potpunu provedbu epidemiološki mjera, omogućilo kontinuiranu svakodnevnu dostupnost socijalnih usluga građanima u potrebi, bez prestanka rada i jednog dana. Svi zaposlenici Ustanove na „prvoj su crti izloženosti“ hrabro, razumno i profesionalno bili na usluzi građanima."

Ustanova je od početka epidemije COVID-19 i potresa u Gradu Zagrebu svakodnevno pripremala tople obroke (do 13.9.2021.) za institucije koje su angažirane na određenim poslovima vezano uz izvanredne okolnosti u kojima se nalazimo: NZZJZ Grada Zagreba „ dr. Andrija Štampar“, Nastavni Zavod za hitnu medicinu Grada Zagreba i Javna vatrogasna postrojba Grada Zagreba.

Ustanova je vrlo aktivno sudjelovala (do 13.9.2021.) u organizaciji odnosno provedbi cijepljenja građana Grada Zagreba protiv SARS-CoV-2 virusa na način da je svakodnevno pripremala, dostavljala i dijelila tople obroke zdravstvenim djelatnicima na sljedećim punktovima za cijepljenje:

 • Zagrebački velesajam – Pav6, Av. Dubrovnik 15, Zagreb: 220 obroka
 • Gimnazija Lucijana Vranjanina Zagreb, Trg hrvatskih pavlina 1, Zagreb: 100 obroka
 • Srednja tehnička škola Jelkovec, Vladimira Strahuljaka 1, Zagreb – Sesvete: 100 obroka
 • Ustanova za upravljanje športskim objektima – Dom športova, Trg Krešimira Čosića 11, Zagreb : 100 obroka

Svakodnevno postupanje po načelu koje proizlazi iz sustava Upravljanja kvalitetom i sigurnošću hrane - HACCP, upravljanja kvalitetom ISO 9001:2015, sustava gospodarenja otpadom ISO 14001 te sustava upravljanja zaštitom zdravlja i sigurnosti ISO 45001, ima za cilj pružati našim građanima u socijalno zaštitnoj potrebi nutricionistički kvalitetan, zdravstveno ispravan i siguran obrok.

Organigram Ustanove "Dobri dom" Grada Zagreba
Organigram Ustanove

Pristupačnost