U Trakošćanu održan veliki gerontološki javnozdravstveni simpozij s međunarodnim sudjelovanjem

U nazočnosti predstavnika resornih ministarstava i javnozdravstvenih ustanova Republike Hrvatske i Varaždinske županije, 28. rujna 2018., u Hotelu Trakošćan održan je gerontološko – javnozdravstveni simpozij s međunarodnim sudjelovanjem.
U Trakošćanu održan veliki gerontološki javnozdravstveni simpozij s međunarodnim sudjelovanjem

Skup je održan u povodu obilježavanja 1. listopada, Međunarodnog dana starijih osoba.

O važnosti i značaju skupa govori i činjenica da su mu se odazvali predstavnici Ministarstva zdravstva, Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Ministarstva rada i mirovinskog sustava, zatim sveučilišnih ustanova Alma Mater Europae - Maribor i Libertas međunarodnog sveučilišta te Hrvatske liječničke komore, Hrvatske komore medicinskih sestara, Hrvatske komore socijalnih radnika, Hrvatske komore fizioterapeuta i Hrvatske komore zdravstvenih radnika. U radu ovog simpozija sudjelovao je i ravnatelj Ustanove „Dobri dom“ Grada Zagreba Alen Župan, mag.soc.gerontologije.

Skup je održan uz koordinaciju Referentnog centra MZRH za zaštitu zdravlja starijih osoba – Službe za javnozdravstvenu gerontologiju NZ JZ „Dr. Andrija Štampar“ i Hrvatskog društva za gerontologiju i gerijatriju HLZ-a.

Održana su brojna tematska predavanja stručnjaka koji su s različitih aspekata govorili o tematici socijalne gerontologije, prenijeli iskustva o njenom razvoju u Sloveniji te o zagrebačkom modelu izvan institucijske skrbi za starije te govorili o programskim mjerama Strategije socijalne skrbi za starije osobe u razdoblju 2017. – 2020.

Održan je i tematski okrugli stol u čijem je radu sudjelovalo 30-ak liječnika i stručnjaka svih profila specijaliziranih za rad sa starijom populacijom. Predstavljeni su i projekti Ministarstva rada vezani uz razvoj i unapređenje skrbi za starije u cilju njihova zapošljavanja u preorijentacijskim zanimanjima kao i neki drugi specijalizirani projekti usko vezani uz ovu tematiku.

U tom kontekstu ovaj skup sa svojim zaključcima svakako predstavlja i važnu pozitivnu poruku upućenu cijeloj zajednici, prvenstveno starijim ljudima, kao i svima onima koji su na ključnim razinama odlučivanja pozvani da prepoznaju iznimno kompleksne probleme koje sa sobom donosi činjenica starenja stanovništva (ne samo u nas, već i na razini Europe) i nužnosti kreiranja novih politika kako bi društvo na vrijeme i na odgovarajući način našlo odgovarajuća rješenja.

U prilog ovome govori i podatak da je simpozij u Trakošćanu završio osnivanjem Hrvatske udruge socijalnih gerontologa. Za njenu je predsjednicu izabrana Mara Županić, dopredsjednik je Damir Poljak, a tajnik Alen Župan.

Pristupačnost