Grad Zagreb otvori novi prostor za beskućnike u Ilici 29

Grad Zagreb je osobama koje tijekom zimskih mjeseci borave na otvorenom i nemaju drugi odgovarajući smještaj osigurao novi kvalitetniji prostor za prenoćište od 300 m2 u Ilici 29.
Grad Zagreb otvori novi prostor za beskućnike u Ilici 29

Grad Zagreb je osobama koje tijekom zimskih mjeseci borave na otvorenom i nemaju drugi odgovarajući smještaj osigurao novi kvalitetniji prostor za prenoćište od 300 m2 u Ilici 29, s odvojenim smještajem za dvadesetak korisnika i korisnica, uz odvojene sanitarne čvorove.

Prostor je u funkciji od nedjelje, 4. veljače 2024. od 19h do 07h, a korisnicima će biti osiguran suhi obrok (sendvič, pašteta, mesni narezak), topli napitak (čaj, kava), mlijeko i mliječne prerađevine i voće.

Zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet rekao je da je to dio strategije Grada Zagreba u borbi protiv siromaštva u sklopu koje su predviđena ulaganja i u tzv. dnevne boravke, odnosno mjesta gdje će sugrađani beskućnici moći boraviti i preko dana.

"Sve je to uvod u još ozbiljniji posao koji mislimo kao uprava napraviti kad se govori o problemu beskućništva, jer želimo te ljude integrirati u normalne životne tokove", rekao je zamjenik gradonačelnika, napomenuvši da za gradske stanove mogu aplicirati i sugrađani beskućnici. „To je velik pomak u socijalnoj politici grada i u integraciji tih ljudi u normalne životne tokove. Smisao je da ova prenoćišta budu privremena mjesta integracije beskućnika, a da se onda oni kroz pojačano financiranje grada i kroz sve uvjete postanu punopravni i normalni građani ovog grada“, zaključio je zamjenik gradonačelnika Korlaet.

U prostoru će biti dostupna i blagovaonica s TV prijemnikom, a bit će osigurani i besplatni kuponi za korištenje Javnog kupališta „Diana“, koje se nalazi u neposrednoj blizini (Ilica 8). Istovremeno je prestao s radom prostor u Vukovarskoj 235, gdje je u 70 dana rada zabilježeno više od 500 noćenja.

Grad Zagreb je također osigurao sistematske preglede za beskućnike, kao jednu od mjera Zagrebačke strategije borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti za razdoblje od 2021. do 2025. Pregled uključuje laboratorijsku dijagnostiku, ultrazvuk abdomena, EKG, pregled i pretrage ginekologa te specifični prostatični antigen. Interes je do sada iskazalo 72 korisnika. Pregledi su za beskućnike besplatni

Sanaciju navedenog prostora provela je Ustanova „Dobri dom“ Grada Zagreba, koja i nadalje pruža (kao i za prostor u Vukovarskoj 235) svu logistiku u naravi i održavanju istog te zaposlenicima koji dežuraju tijekom noći u cilju potpunog i funkcionalnog rada smještaja za beskućnike.

Pristupačnost